1914: خمیر ترش (مخمر نان)
در گذشته پدران و مادران ما برای پختن نان از خمیر ترش استفاده می کردند که طبیعی بوده و عطر، طعم و مزه خاصی به نان می داده است. امروزه متاسفانه طی فرآیند صنعتی سازی تولید غذا، تولید نان هم در امان نبوده و تحت تاثیر این فرآیند مخمر نان نیز صنعتی شده است که جدای از طعم و مزه، به نظر اینجانب باعث ایجاد مشکلات گوارشی و دیگر مشکلات سلامتی نیز می شود.
به راحتی می توانید در منزل نان تهیه کنید. قدم اول لازم است یک مخمر تهیه کنید تا بتوانید خمیر درست کنید که در ادامه روش طبیعی مخمر نان (خمیر ترش) که در گذشته نیز چنین بوده است را شرح می دهم. این عمل طی یک هفته انجام می شود و پس از یک هفته خمیر ترش شما آماده است.
طرز تهیه خمیر ترش
یک ظرف سفالی یا پلاستیکی تهیه کنید که به اندازه حدود 2 لیتر آب ظرفیت داشته باشد.
روز اول:
داخل ظرفی که تهیه کردید یک قاشق غذا خوری آرد کامل به همراه حدود یک قاشق آب با هم مخلوط کنید و خمیر تهیه کنید و روی آن را با یک حوله یا پارچه ضخیم بپوشانید و بگذارید یک روز کامل در دمای محیط اتاق بماند. یک جایی مثلا روی یخچال نگه دارید.
روز دوم تا روز هفتم:
هر روز یک قاشق آرد و حدود یک قاشق آب به خمیر ترش خود اضافه کنید و خود مخلوط کنید و روی آن را بپوشانید و یک روز در دمای محیط اجازه دهید بماند.
بعد از یک هفته خمیر ترش شما آماده است می توانید استفاده کنید.
توجه
لطفا توجه کنید بعد از اینکه خمیر ترش خود را مصرف کردید و خمیر آماده کردید برای مصرف هفته آینده مقداری از خمیر بدست آمده را بعنوان خمیر ترش بعدی داخل همان ظرف خمیر ترش خود نگه دارید. همچنین دقت کنید اگر می خواهید خمیر ترش خود را تازه نگه دارید لازم است هر روز کمی آرد و آب به خمیر ترش خود اضافه کنید و به هم بزنید. در غیر این صورت جهت نگه داری طولانی مدت خمیر ترش آن را در ظرف آرد قرار دهید که به مرور رطوبت آن گرفته می شود و خشک می شود و می توانید برای زمان طولانی نگه دارید. البته در این روش هنگام استفاده لازم است که خمیر ترش خشک شده را چند ساعت در مقداری آب ولرم قرار دهید و هر ساعت کمی به هم بزنید تا قابل استفاده شود.